A0 plotter of A1 plotter kopen?

De keuze is gemaakt, je gaat een plotter kopen. Maar wat nu? De aankoop van een plotter is vaak al snel terug verdiend. De kosten voor de aankoop vallen ook nog eens heel erg mee als je dit terug rekent naar een jaar. 
HP Designjets staan namelijk gemiddeld 8 jaar bij de eerste klant. Gebruik blijven maken van een printshop of drukkerij is vaak in verhouding vele malen duurder en kost ook nog eens veel tijd. Maar welke plotter koop je dan? Koop je een A0 plotter of een A1 plotter? Deze keuze kan soms lastig zijn om te maken. 

Laten we eerst voorop stellen dat een A1 plotter geen slechte keuze is. Als je alleen A1 prints maakt met enkele afdrukken per dag, dan volstaat een A1 plotter meer dan prima. Maar in de praktijk blijkt vaak dat een A0 printer een betere keuze was geweest. Vaak stappen mensen dan alsnog over naar een A0 printer, met het gevolg dat je dus twee keer kosten maakt, maar waarom stappen ze over?

HP Designjet Studio wood 36 inch

A1 afdrukken op een A0 plotter

Voor toepassingen als bouwtekeningen, ontwerpen, CAD/GIS, lijntekeningen, technische tekeningen en andere ontwerpen is A0 de standaard in de industrie.

Je kunt een A1 liggend afdrukken op een A0Wil je echt op een rol A1 papier printen? Dan kun je deze gewoon in je A0 plotter laden. Je kunt dus zowel op A1 als A0 papier printen.

Je kunt A1 dus nog steeds afdrukken op een A0 printer. Maar wist je dat dit economisch gezien ook een goede keuze is? Als je op een A1 printer alleen A1 formaat prints maakt dan worden deze in de lengte geprint. Hierdoor haal je uit één rol van 50 meter A1 papier ca 59 A1 prints. Zou je A1 prints op een A0 rol maken dan worden deze over de breedte geprint. Hierdoor haal je uit één A0 rol tot wel 81 A1 prints. Gezien het kleine prijsverschil tussen A1 papier en A0 papier is het dus goedkoper om je A1 prints op een A0 printer te printen.

Geen verschaling tijdens het afdrukken

Prints die aangeleverd of ontworpen worden zoals lijntekeningen, bouwtekeningen, CAD/GIS etc. zijn regelmatig op A0 formaat ontworpen. Ga je deze op een A1 printer afdrukken dan wordt de print geschaald naar een A1 formaat en klopt de schaal van het ontwerp niet meer. Dit kan zelfs problemen opleveren met de uiteindelijke uitvoering van een project als deze schaal ineens afwijkt. Je mist daarnaast ook detail in de prints omdat het op een oppervlak afgedrukt wordt dat de helft kleiner is.

A0 heeft daarnaast een ideale grote omdat je prints kan maken met een breedte tot 914 mm. Ideaal dus als je grote schaal tekeningen, blauwdrukken of bouwtekeningen nodig hebt en direct zelf wil printen. Alle prints worden in uitstekend detail afgedrukt en zijn zo direct beschikbaar voor gebruik.

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?

Sta je dus voor de keuze om welk formaat plotter het beste bij jouw doeleinden past? En twijfel je hierbij tussen A1 of A0? Neem dan bovenstaande punten mee in gedachte. Kom je er alsnog niet uit dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen jou dan de beste keuze maken die bij jouw bedrijf past. Bel ons voor een direct en passend advies of neem via de livechat contact met ons op. 

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€100

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag geleverd.

Installatieservice + advies

Wij helpen u graag bij het installeren en geven u graag deskundig advies.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, vooruit betalen, Bancontact of op rekening.